Kako planinski vazduh utiče na naše zdravlje?

1/5/2023

Planinski vazduh nesumnjivo prija organizmu, a najlepša srpska planina ga ima za svakog svog posetioca dovoljno, da se sa odmora vrati potpuno svež i preporođen.

Kopaonik je najpoznatiji kao omiljena zimska destinacija, ali ne može se zanemariti ni činjenica da su smeštajni kapaciteti zauzeti i tokom prolećne/letnje sezone, jer domaći i strani turisti prepoznaju mogućnosti za ispunjen i prijatan letnji odmor na ovoj planini.

Tome prvenstveno doprinosi zdrav planinski vazduh, ali i prelepa priroda Kopaonika uz niz atraktivnih sadržaja za turiste koji su na ovoj planini prisutni tokom cele godine. U nastavku donosimo sve benefite boravka na Kopaoniku tokom leta, a prvenstveno udisanja zdravog planinskog vazduha posle koga ćete se u standardnu svakodnevicu vratiti zdraviji i odmorniji!

Svež vazduh na planini za bolje zdravlje i lepši osećaj

Svež vazduh na planini doprinosu zdravlju organizma na mnoge načine. Osim što može da bude odlična prevencija bolesti, odličan je i za lečenje mnogih od njih. Planinski vazduh prvenstveno jača imunitet, poboljšava krvnu sliku, povoljno utiče na povlačenje kožnih oboljenja, ublažava alergijiske reakcije i normalizuje pritisak.

Osim na bolju zdravstvenu sliku, planinski vazduh nesumnjivo utiče i na bolji unutrašnji osećaj. Nekoliko dana na planini je odličan recept za izlazak iz depresije, pobedu anksioznosti ili istinski odmor bez telefona, posla i drugih obaveza.

Nakon jednog planinskog “tretmana”, osećaćete se bolje, snažnije i spremnije za posao, druženje i sve drugo što vaša svakodnevica podrazumeva.

Planinski vazduh – lek za respiratorne probleme

Već na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara, čeka vas kristalno čist vazduh bez bakterija i alergena. Upravo zbog ovakvog udisanja se i dolazi na planinu, jer su lekovita svojstva boravka na Kopaoniku očigledna, kod svih onih koji ga izaberu za letnji odmor. Zato se nekoliko dana na Kopaoniku posebno preporučuje osobama sa astmom i ostalim respiratornim problemima.

Uz sve pogodnosti koje planinski vazduh može da priušti vašem organizmu, planinska klima će ojačati i odbrambenu sposobnost organizma, pa je on jači u borbi sa virusima. Protok kiseonika u krvi i mozgu je dodatno stimulisan, a na taj način se poboljšavaju sve mentalne funkcije uključujući i pamćenje. Boravak na planini podrazumeva i najbolje planinske specijalitete, pa je ovo još jedan razlog da se ovog leta uputite na Kopaonik.

Sunce na dohvat ruke

Još jedna prednost letnjeg boravka na Kopaoniku je upijanje sunčevih zraka, koji su mnogo intenzivniji na višim nadmorskim visinama, nego u nižim predelima. Vrlo brzo ćete ih osetiti na licu i ramenima, što će izazvati prijatan i lep osećaj, ali ne zaboravite da se zaštitite kremom sa visokim zaštitnim faktorom kako bi sunčanje zaista bilo optimalno za vaš organizam.

Oči zaštitite naočarima sa UV filterom, a usne namažite balzamom kako biste sprečili pucanje i neprijatan osećaj na njima. Nakon što se adekvatno pripremite za izlazak na planinsko sunce, osetićete lekoviti učinak planinskog sunca i svežeg vazduha, a vaše kosti, zubi, srce i nervi će vam biti zahvalni na velikoj količini vitamina D koju ste im priuštili.

Šta raditi na Kopaoniku tokom leta?

Pešačenje je glavna aktivnost na planini, naročito kada je posetite tokom leta. Šetnja poboljšava tonus mišića, a podrazumeva i izlaganje suncu čime se značajno podstiče proizvodnja pomenutog vitamina D. Kod anemičnih pacijenata, boravak na planini i svakodnevna šetnja popravljaju krvnu sliku zbog pojačane oksigenacije.

Šetnje i brzo hodanje se preporučuju u jutarnjim satima, jer u to vreme tek probuđena flora Kopaonika najlepša, dok su večernji sati takođe pogodni za relaksaciju i određenu fizičku aktivnost u skladu sa vašim željama i mogućnostima.

Kopaonik nudi niz rekreativnih aktivnosti koje će vas sjajno zabaviti, pa se možete odlučiti na orijentiring (jutarnji ili noćni), alpinizam, survival camp i mnoge druge mogućnosti. Ove aktivnosti podrazumevaju mnogo pešačenja, ali i adrenalina, istraživačkog duha, snalaženja i timske saradnje.

Boravak na planini ima nesumnjivo veliki značaj za celokupno zdravlje i stanje organizma i psihe, a to potvrđuju i mnogi posetioci Kopaonika, kojima je ova planina već tradicionalna letnja destinacija. Planinski vazduh i zdravlje su neraskidivo povezani, a tu je i hormon sreće koji je neizbežan kada sebi priuštite jedan planinski odmor nakon napornog perioda na poslu. Lep provod vam želimo ovog leta na Kopaoniku!

Naša agencija ima veliku ponudu različitih vrsta nekretnina, ponodu možete istražiti klikom na OVAJ LINK.

Izvor :

Sličan sadrzaj

9/9/2024

Kvadrat u banji zlata vredan

Pročitaj više
6/26/2024

Šta posetiti u okolini Sokobanje

Pročitaj više
6/29/2024

Pare od propadanja čuva samo nekretnina

Pročitaj više

POSTANI DEO NAŠEG TIMA

"Naša agencija traži nove saradnike za prodaju nekretnina širom Srbije! Ukoliko ste motivisani, ambiciozni i spremni da učite nudimo vam fleksibilno radno vreme i mogućnost odlične zarade."

Kontakt