Šta posetiti u okolini Sokobanje

26/6/2024

Lepote i turističku vrednost Sokobanje upotpunjavaju zadivljujuće okolne atrakcije, prirodne lepote i spomenici, koji su posećeni tokom čitave godine. Za vas smo izdvojili najpoznatije okolne turističke destinacije, koje morate posetiti tokom boravka u Sokobanji.

Sesalačka pećina

Na putu za Knjaževac, na 20 kilometara od Sokobanje, a iznad sela Sesalac, nalazi se Sesalačka pećina. Sesalačka pećina je osvetljena u dužini od 200 metara i ima 7 dvorana, a legenda kaže da je vekovima bila utočište hajducima. Jednim od sporednih hodnika dolazi se do podzemnog jezera. Ispred pećine nalazi se veći broj postavljenih stolova i klupica za roštiljanje, a iza pećine se nalazi i jezero.

Jezero na Ozrenu

znad vodopada, na samom ulazu u krug bolnice Ozren, možete videti i malo jezero i još jedan vodopad. Ovo prelepo mesto za odmor u Srbiji upotpunjuje i parkić za decu, kao i igralište za basket. Neizostavno je kao sadržaj za sve ekskurziste, ali i za sve ljubitelje pastrmke, koju možete videti u jezeru, a kasnije i u svom tanjiru, pripremljenu u ribljem restoranu odmah pored jezera. Dok se priprema ukusna i sveža pastrmka, gosti mogu uživati u prelepom pogledu na vodopad i jezero koji se prostiru odmah ispred njih. Ova atrakcija je naročito pogodna za porodične izlete jer se mališani mogu igrati u parku pored restorana.

Ovo prelepo jezerce se nalazi na planini Ozren, na samo 5 kilometara od Sokobanje. Smešteno je kod kapije na ulazu u bolnički krug klinike za plućne bolesti, a klinika je udaljena od jezera čak 400m. Do jezera možete doći i kolima i pešaka. a na ulasku u krug očekuje vas široki parking prostor.

Vodopad Ripaljka

Najlepši spomenik prirode u Sokobanji i svakako jedan od najlepših vodopada u Srbiji jeste vodopad Ripaljka. Ukoliko želite da popunite vaš foto-album najlepšim detaljima prirode, onda obavezno posetite vodopad Ripaljku. Voda pada sa visine od 11 metara, a kapljice vode koje vas povremeno kvase imaju potpuno čaroban i relaksirajući efekat. Pored samog vodopada čeka vas drveni sto i stolice na kojima možete da uživate u prelepom pogledu. Inače, legenda kaže da ovo mesto ispunjava želje, pa zato obavezno zamislite želju ako dolazite do vodopada. Ovom velikom vodopadu prethodi i niz manjih vodopada, u čijoj blizini se takođe nalaze klupice i stolovi za odmor i piknik.

Ripaljka se nalazi ispred samog ulaza u bolnički krug klinike za plućne bolesti. Udaljena je 5 kilometara od Sokobanje. Do Ripaljke su postavljeni putokazi, koji znatno olakšavaju posetiocima ovog mesta da pronađu put. Do Ripaljke možete doći šumskim stazama ili asfaltiranim putem kolima. Put će vas dovesti do velikog parkinga ispred samog vodopada.

Bovansko jezero

Ako želite da budete u neposrednom kontaktu sa prirodom, a da budete pored vode, onda vam svakako preporučujemo Bovansko jezero. Premda je bilo namenjeno vodosnadbevanju i navodnjavanju, Bovansko jezero je danas jedna od omiljenih turističkih atrakcija. Priroda ovog kraja je očarala mnoge ljude i podstakla ih da na obalama jezera  sagrade vikendice čime su doprineli razvoju turizma ponudom smeštaja, a ne etko se mnogi odlučuju i za kampovanje. Ovo jezero ima uređene plaže za kupače, a posebno privlači i ljubitelje ribolova. Od ribljih vrsta u ovom jezeru su zastupljeni som, smuđ, šaran, klen, grgeč i mnoštvo bele ribe. Sokobanjsko ribolovačko društvo izlazi u susret ribolovcima, pa možete kupiti, pored godišnje, i dnevnu ribolovačku kartu i uživati u ovoj sportskoj disciplini. Mirne vode Bovanskog jezera talasaju samo veslači, jedriličari i kupači, dok je vožnja motornim čamcima zabranjena. U septembru se održava i jedriličarska regata.

Kako do Bovanskog jezera?

Bovansko jezero se nalazi na samo 10 kilometara zapadno od Sokobanje. Do njega stižete ukoliko krenete u pravcu Aleksinca, od koga je jezero udaljeno 14 kilometara.

Naša agencija ima veliku ponudu različitih vrsta nekretnina, ponodu možete istražiti klikom na OVAJ LINK.

Izvor :

Sličan sadrzaj

6/29/2024

Pare od propadanja čuva samo nekretnina

Pročitaj više
6/5/2024

Stan pod hipotekom: Da li je sigurno?

Pročitaj više
5/22/2024

PDV ili porez na prenos apsolutnih prava!?

Pročitaj više

POSTANI DEO NAŠEG TIMA

"Naša agencija traži nove saradnike za prodaju nekretnina širom Srbije! Ukoliko ste motivisani, ambiciozni i spremni da učite nudimo vam fleksibilno radno vreme i mogućnost odlične zarade."

Kontakt